
 
 
 

100311 SG IRB Ruling 2, 2010   

To:    Secretaries / CEOs of Unions and Regional Associations in Membership
  

From:    David Carrigy, Head of External & Member Relations  
 
Subject:   Law Ruling by Designated Members of Rugby Committee 
 
Date:    March 11, 2010 
 
Ruling:     2:  2010 

 
Request from the WRU 
 
The WRU request a Ruling related to time at the end of a match: 
 
The request for a Ruling arises from the ending of two recent international 
matches and is in relation to the way a restart takes place following the 
referee’s communication that it is to be the “last play” of the match.  
 
If the ball is kicked directly out on the full from the restart it should be left to the 
referee’s discretion to decide whether: 
 
 (a) If Law 10.2 (a) Intentionally Offending has occurred  
 (b) If Law 13.8 Kick offs/ Restarts has been fully complied with.  
 
Observation: 
The Laws relating to Kick Offs/Restarts for 15-a-side matches would benefit 
immensely from the variation to Law 13.7, 13.8 and 13.9 currently operating for 
seven-a-side rugby, which are quite specific, in that, it is a free kick to the non-
offending team should a team infringe the above.  
 
 
 
Ruling of the Designated Members of the Rugby Committee 
The Designated Members have ruled that if there has been a score towards the 
end of the game and there is time for the kick off to take place but time will 
expire immediately after the kick and the kicker: 

• Does not kick the ball ten metres 
• Kicks the ball directly into touch 
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• Kicks the ball dead on or over the opponents touch-in-goal or dead ball 
line 

The referee will offer the non-offending team the options provided by Law 13.7, 
13.8 and 13.9 respectively and the match continues until the ball next becomes 
dead. 
 
 
 
Yours sincerely, 
 

 
 
David Carrigy 
Head of External & Member Relations 
 


